Στην Κύπρο , διαχρονικά , υπάρχει η πεποίθηση οτι , η κάθε μορφής έννομη επενδυτική δραστηριότητα , αποτελεί ανάπτυξη και πρόοδο.
Η Κύπρος διαθέτει και προβάλει ποιοτικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα για την προσέλκυση ξένων επενδυτών και για την απόκτηση της ( κυπριακής ) ευρωπαϊκής υπηκοότητας ή διαμονής .
Η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων σημείωσε μεγάλη αύξηση (43%) το 2016, με βάση τον αριθμό των συμβάσεων πωλήσεων που υποβλήθηκαν στο Κτηματολόγιο. Η σημαντική αύξηση της ζήτησης για ακίνητα από τους καταναλωτές και κυρίως επενδυτές το 2016 μπορεί να αποδοθεί στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη (2,8%) και τα προγράμματα παροχής δικαιωμάτων μόνιμης διαμονής και υπηκοότητας σε αλλοδαπούς μέσω επενδύσεων, καθώς και τα φορολογικά κίνητρα που είχαν δοθεί από την Κυβέρνηση και στόχευαν ειδικά την αγορά ακινήτων.
Αυτά τα κίνητρα περιλάμβαναν συγκεκριμένα μείωση των τελών μεταβίβασης κατά 50% και κατάργηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου προβλέπει τη συνέχιση της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης το 2017 με ρυθμό που θα κυμανθεί μεταξύ του 3,5% και 4 % . Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία για το 2017, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στο 3,9% .
Εφόσων βλέπουμε ότι αυτός ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης παραγματοποιείται , και ότι δεν υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις που επηρεάζουν συγκεκριμένα τον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω το 2018.
Βεβαίως , υπάρχουν και τα προβλήματα που συμπεριλαμβάνουν το όνομα της Κύπρου ως υπόπτου επενδυτικού προορισμού , την καθυστέρηση στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας , την γραφειοκρατία που αφορά στην αδειοδότηση των έργων κα.
Το διάστημα 2010-2015 , ο τομέας των ακινήτων υπέστη βαρύτατες απώλειες , με αποτέλεσμα η κτηματαγορά ( μαζι με την υπόλοιπη οικονομία ) να φτάσει στο ναδίρ. Είναι , η αποφασιστικότητα των Κυπρίων , η οξυδέρκεια των πολιτικών και η εξωστρέφεια των κατασκευαστών και όλων των άλλων επιχειρηματιών και επαγγελματιών , που οδήγησε στην ανάκαμψη.
Τα κίνητρα που δόθηκαν για πολιτογράφηση μέσω αγοράς ακινήτου , ενίσχυσαν τη ζήτηση από αλλοδαπούς επενδυτές τόσο για οικιστικά όσο και για εμπορικά ακίνητα .
Πρόσφατα , η Κυπριακή κυβέρνηση παρουσίασε το επενδυτικό νομοσχέδιο που μπορεί να διευκολύνει σημαντικά την αδειοδότηση μεγάλων έργων κατασκευής. Ειναι μαζί με τα πολεοδομικά και τα φορολογικά κίνητρα , που οδηγούν ξένους επενδυτές , κυρίως το 2017 , να συμπράττουν με Κύπριους developers και να προχωρούν σε μεγάλες αναπτύξεις όπως το Blue Marine ( Ομιλος Λεπτός ) στη Λεμεσό. Από το 2016 , έχει παρατηρηθεί οτι ξένοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν και μισθωμένα ακίνητα ~ εισοδήματος.
Υπάρχει , εντούτοις , δρόμος να διανυθεί , για την προστασία και κατοχύρωση των αγοραστών ακινήτων , στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , στη διάθεση ρευστότητας από τις τράπεζες και στο κόστος του χρήματος που δανείζουν , την εξουδετέρωση των αρνητικών συνεπειών που ενδέχεται να υπάρξουν από τον επερχόμενο ΦΠΑ στη πώληση γης για επιχειρηματική ανάπτυξη , και τέλος , στην ολοένα αυξανόμενη διάθεση ακινήτων από τις τράπεζες ( αλλά και από το κράτος ) ~ που εγκυμονεί υπερπροσφορά .
Ενδεικτικά είδη ακινήτων που αγόρασαν ξένοι επενδυτές στη Κύπρο για απόκτηση διαβατηρίου είναι :
- – Κατάστημα στην οδό Λήδρας στην Λευκωσία
- – Κτήριο Γραφείων στην Εγκωμη , Λευκωσίας
- – Παραθαλάσσια διαμερίσματα στην Λεμεσό
- – Παραθαλάσσιες κατοικίες στη Πάφο
- – Μικρά ξενοδοχεία στην Λάρνακα
Πάνος Δανός BSc FRICS CEnv VRS IPF
www.danos-group.com